гр. Пловдив, ул. "Велико Търново" 21

Ботулинов токсин (ботокс)

Ботулинов токсин

Ботулиновият токсин се синтезира в природата от определен вид бактерии и като пречистен медицински продукт действа като невромодулатор (променя нервно-мускулното предаване). Той действа локално, блокирайки нервните импулси към мускула, в който е инжектиран и така точно тази част от мускула, която желаем, намаля или спира своето съкращаване. Името  БОТОКС  е всъщност марка на вид ботулинов токсин , но е придобило широка употреба като нарицателно .

С течение на времето, напредване на  възрастта и постепенната загуба на еластичните качества на кожата, поради движенията на мимическите мускули на лицето се  образуват  т.н. бръчки.

Зони за прилагане

Зоните на третиране са горна, средна и долна трета на лицето:

  • чело, гневна бръчка ( между веждите)
  • около очите - "пачи крак", на носа, повдигане на вежди
  • периорално - пушачески бръчки, повдигане ъгъл на устните, в областта на шията
  • хиперхидроза (прекомерно изпотяване), бруксизъм (,,стискане на зъби "), неврологични показания (блефароспазъм и др.)

Различните производители на  ботулинов токсин определят различна концентрация и доза на инжектиране (единици) за своя продукт.

Възстановяване, рискове и ефект

Ефектът е временен – средно 3-4-5 месеца. 
Възстановявате се в рамките на деня и може да продължите ежедневните си дейности.

Нормално е веднага след процедурата да усещате мястото на убождане болезнено на допир или да се образува минимално кръвонасядане (”синина”).  Ефектът настъпва напълно след 10 до 14 дни.
Не е желателно да масажирате третираните области, да използвате грим, крем за лице, сауна, алкохол в деня след поставяне на ботулиновия токсин.

Scroll to top