гр. Пловдив, ул. "Велико Търново" 21

Екип

Д-р Господин Желев

Д-р Господин Георгиев Желев завършва висшето си образование в Медицински университет гр. Пловдив.

Започва работа в новооткритата клиника по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” гр. Пловдив. Защитава специалности по Обща хирургия през 1993 г. и Пластична и реконструктивна хирургия през 1996 г. Член е на Българска асоциация по пластична и реконструктивна хирургия, Европейската асоциация по изгаряния и е национален консултант по термични травми.

Практикува пластична и реконструктивна хирургия в Клиника “Медикус Алфа” и Клиника по изгаряния към УМБАЛ “Свети Георги”.

8ADE36F5-8A91-44EC-B99E-3A7CC6380F8F_1_105_2EDITEDc
CB0CA69A-FABB-470E-BFC0-18C2949DFEC2E

Д-р Георги Желев

Д-р Георги Желев е специалист по пластично-възстановителна, реконструктивна и естетична хирургия.

Завършил е Медицински Университет в гр. Пловдив. От 2012 г. работи в клиника Медикус Алфа, а от 2015 г. в клиниката по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛ Св. Георги гр. Пловдив.

Провежда обучения, посещава курсове и конгреси в Англия, Чехия, Грузия, Германия и др. Има интерес към естетични операции и миниинвазивни инжекционни процедури, както и реконструктивни операции след изгаряния.

Над 10 години работа в тандем

Екипът е устремен към постигане на естествени резултати, които запазват индивидуалните характеристики на тялото на всеки пациент, съобразени изцяло със стандартите за качество и безопасност.

Д-р Желев, от колко време се занимавате с пластична хирургия?

– Започнах в клиника по изгаряния през 1987 г. като млад лекар. Скоро след това специализирах в София. Паралелно взех две специалности – обща хирургия и пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Oт 1993 г. работя активно пластична хирургия.
 
Кои са най-честите операции, които извършвате?
– Една от най-честите корекции е тази на бюста. Намесата на пластичния хирург понякога е необходима по чисто медицински причини, които са довели до сериозни естетически проблеми – хипопластична млечна жлеза, туберозен бюст, вродени тежки асиметрии в размера и формата на двете гърди и др. Чести са и операциите за намаляване или повдигане на големи, тежки и провиснали бюстове, които водят до изкривявания и хронични болки в гръбначния стълб, възпаления и мацерация на кожата и други. В последните години все по-търсени стават и липосукциите, корекциите на коремна стена, лице, нос, клепачи, уши, пластика на полови органи. Интересна тенденция е, че вече сред желаещите да подобрят външния си вид по хирургичен път има и немалко мъже.
 
Как се преценява най-подходящият размер за увеличаване на бюста на конкретна пациентка?
– Важен е балансът между това, което жената си представя, и това, което наистина е възможно и безопасно при нейната анатомия. Понякога идват пациентки и казват „Искам бюстът ми да е като на тази актриса“ например. Това невинаги е възможно, каквито и корекции да нанесе хирургът. Аз измервам гърдите, гръдния кош, правя изчисления, а за да покажа максимално реалистично как ще изглежда след операцията, при планирането ползвам и силиконови приставки, наречени оразмерители. Те се поставят в сутиена, облича се ластична блуза, за да очертае формите и да може жената да прецени как реално ще се промени визията при всеки един размер и форма на избрания имплант.
 
Не ползвате ли компютърни модели?
– Те не са реалистични и провокират у пациентката очаквания, които не са свързани със спецификите на нейното тяло. Освен това имплантите могат да бъдат с един и същ размер, но с различна форма. От нея зависи колко висок ще е бюстът или колко издаден напред. Това са особености, които трябва да се съобразят спрямо жената – дали е висока или ниска, има ли изразена талия, има ли изразен ханш… Целта е да се създаде максимално красив и хармоничен резултат, а това не може да се измери в сантиметри или грамове.
 
А безопасно ли е?
– Силиконовите импланти за увеличаване на бюста се използват повече от четиридесет години и по световни статистически изследвания заболяванията на гърдата при протезирани и непротезирани пациентки е една и съща, включително от рак на гърдата. Клиничният протокол в „Медикус Алфа“ изисква, преди да се подложи на операция, пациентката да премине пълен преглед и лабораторни изследвания, включително ехомамография на млечна жлеза с възможно най-високата резолюция на апарата. В крайна сметка на първо място е здравето.
 
Случвало ли Ви се е да отказвате на пациентки?
– Разбира се, макар че най-често успявам да ги убедя, след като им обясня внимателно аргументите си. Непрофесионално би било да им угодя, без да се съобразя със стандартите за качество и безопасност в моята работа. Има естетични и професионални граници, които не бива да се прекрачват.
Scroll to top