Козметична хирургия на зърната

Sexy young woman holding grapefruits near her breasts on color background. Erotic concept


Естетичната хирургия на зърната позволява да се подобри външния вид на комплекса зърно-ареола. Тя включва корекция на деформираните зърна, изпъкване на хлътналите зърна и/или намаляване на ареолата (тъмната част около зърното).

Tази анатомична област се среща в няколко разновидности –нормални, хлътнали или плоски зърна.

Корекция на хлътнали зърна

При хлътнали зърна или т.н. инвертирани мамили, зърното е сякаш потънало в ареолата. Това е козметична особеност, която се среща както по рождение, така и в по-зряла възраст, след кърмене и бременност или като последствие от заболяване на гърдата. Може да е едностранно или двустранно. Състоянието не е само естетичен проблем, но и функционален, тъй като може да затрудни предстоящо кърмене. Задържането на влага и изпотяването около зърното може да доведат до неприятен сърбеж или възпаление.

Ако хлътването на зърното е новопоявила се промяна, особено ако е само от едната страна, трябва да се изключи възможността това да е признак на друго по-сериозно заболяване на гърдата.

Оперативното коригиране на хлътналите зърна се състои във внимателно издърпване и фиксиране. Процедурата се извършва под местна упойка и отнема около половин час. Ще имате леки превръзки за една седмица. Рисковете от процедурата са минимални.

Намаляване на зърната

Зърната на млечните жлези при жените имат основната функция да отвеждат кърмата към бебето по време на кърмене, но са също така естетична част от бюста и ерогенна зона.

Зърната при жените са подложени на най-голям стрес по време на продължителното кърмене. В следствие на това е възможно да се разширят в диаметър, удължат, клюмнат и да се деформират. Възможно е по-големият им размер да е индивидуалност по рождение.

Решение за този проблем е операция за намаляване на зърното с или без корекция на ареолата, под местна анестезия.
В основата на зърното се прави малък разрез, редуцира се до желания размер и се затваря с няколко резорбируеми конеца. Усещането и способността за кърмене не се нарушават. 
Процедурата се извършва под местна упойка и отнема около половин час. Ще имате леки превръзки. 

Рисковете от процедурата включват локална инфекция и невъзможност за кърмене. 
Ако се планира бременност, бихме посъветвали да изчакате, преди да се заемете с козметична операция на зърната.

Scroll to top