Повдигане на бюста без импланти

Кога се налага?

Повдигането на гърдите без импланти обикновено е необходимо за коригиране на птозата (провисването) на гърдата, когато обема на гърдите е достатъчен. Гърдите провисват в различна степен. За да определим тежестта на провисването, сравняваме нивото на ареолата и жлезата с нивото на инфрамамарната (подгръдната) гънка. 

Тези промени и загуба на еластичност на кожата могат да бъдат резултат от:

  • Бременност
  • Кърмене
  • Колебания в теглото
  • Наследственост

При бременност съединително-тъканните връзки, които поддържат гърдите, могат да се отпуснат и разтегнат, тъй като жлезите се уплътняват и натежават. Това преразтягане и отпускане понякога се запазва и след периода на кърмене, като към него се добавя и намалялата по обем жлезна тъкан.

Резултатът е цялостно провиснала гърда, често с изтънена кожа, липса на обем и зърна насочени надолу.

Значителните промените в теглото и обема на гърдите могат да изтощят кожата и тя да загуби еластичност. Земното притегляне, разбира се, също оказва своето. Повдигането на гърдите цели да намали отпусната и вече излишна кожа и да повдигне позицията на зърната. Размерът на ареолите също може да бъде намален по време на процедурата, за да се запазят пропорционално на новооформените гърди.

0 %

Новите статистически данни на Американското дружество по пластична хирургия показват, че повдигането на гърдите е нараснало със 70% от 2000 г., изпреварвайки операциите с  гръдни импланти. 

За оперативните интервенции с импланти, прочетете повече в секция  Увеличаване на бюст с импланти

При провисване на бюста в лека степен е възможно да постигнем ефект на повдигане само с поставянето на подходящ имплант с по-голяма издаденост (аугментационна мамапластика). За нея като самостоятелна процедура може да прочете в секцията  Уголемяване на бюст .

Същественото отпускане и провисване на бюста в по-голяма степен не би могло да се коригира само с импланти.

Известна още като мастопексия, операцията за повдигане на бюста се среща в много разновидности. Често включва премахване предимно на излишната кожа, но понякога и подлежащата мастна и жлезна тъкан. Когато се  комбинира с поставянето на импланти, говорим за аугментационна мастопексия.

Какви са стъпките на оперативната интервенция за лифтинг на бюст?

Повдигането на гърдите (мастопексия) може да бъде постигната чрез различни оперативни техники.                                                            

Подходящата за вас  ще бъде определена въз основа на:

  • размер и форма на гърдите;
  • размерът и позицията на вашите ареоли;
  • степента на увисване на гърдите;
  • качество и еластичност на кожата, както и количеството допълнителна кожа.

Има три основни метода за разрез:

Около ареолата

Около ареолата и вертикално надолу до гънката на гърдите

Около ареолата, вертикално надолу  и хоризонтално по гърдата

След като направим разрезите, подлежащата тъкан на гърдата се повдига и оформя, за да се подобри контурът и формата. Зърното и ареолата са преместват по-високо, за да изглеждат в хармония и естествено, с цялостно повдигнатия  бюст. Ако е необходимо, увеличените и променени  ареоли се намаляват чрез изрязване на кожата по периметъра. След като гърдите ви са оформени и излишната тъкан е премахната, останалата кожа се пристяга и зашива.

Възстановяване

Възстановителния  период е индивидуален, престоя в клиниката обикновено е 24 ч, ще ви бъдат дадени препоръки за спазване на щадящ физически режим, носене на подходящ сутиен, масажи и др. 

Операцията се извършва с обща анестезия.

Scroll to top