Повдигане на бюста и поставяне на импланти

Какво е аугментационна мастопексия?

Тази операция включва комбинираното поставяне на имплант за увеличаване  обема на бюста (аугментация) и повдигане на гърдите чрез отстраняване на кожния излишък (мастопексия). Прилага се при недостатъчен обем т.е. преобладава предимно отпусната кожа и ограничено „съдържание“ на бюста.

Повдигането на гърдите обикновено е необходимо за коригиране на птозата на гърдата. Гърдите провисват в различна степен. За да определим тежестта на провисването сравняваме нивото на ареолата и жлезата с нивото на инфрамамарната (подгръдната) гънка. Тези промени и загуба на еластичност на кожата могат да бъдат резултат от:

  • Бременност
  • Кърмене
  • Колебания в теглото
  • Наследственост

Едноетапна или двуетапна операция се извършва при силно провиснал и „празен“ бюст?

Едноетапна

Едноетапната аугментационна мастопексия изисква прецизно планиране, изпълнение и е процедура с високи изисквания към компетенцията на хирурга.            

Поставя се имплант под или над гръдния мускул, както при класическата операция за увеличаване на бюста, но процедурата продължава с планирано резециране на отпуснатата кожа, премахването и, повдигайки бюста.

Възможно е да се направи на два етапа т.е. две операции през няколко месеца.

Предимствата на едноетапното повдигане с уголемяване са еднократното подлагане на обща анестезия, болничен престой, възстановителен период и липсата на изчаквателен период. Ние предпочитаме и практикуваме успешно едноетапното извършване на процедурата.

Двуетапна

Двуетапното извършване на операцията представлява поставяне на импланти първо и след няколко месеца нова хирургична процедура по отстраняване на излишната кожа.

Белезите при повдигане на бюста и повдигане с поставяне на импланти са повече, но фини и след време едва забележими.

Възстановяване

Възстановителният период е индивидуален, престоят в клиниката обикновено е 24ч – 48ч. Ще получите препоръки за спазване на щадящ физически режим, носене на подходящ сутиен ,грижа за оперативната рана и др.

Вероятността за следоперативни синини и временно намалена чувствителност на зърната е по-голяма при тази операция.

Операцията се извършва с обща анестезия (балансирана венозна и инхалационна  анестезия).

Някой от възможните усложнения са по-вероятни, други изключително редки. В общ план операцията е сред тези с нисък процент усложнения и сравнително сигурно постигане на резулати в дългосрочен план, когато я извършва опитен хирург.

За мастопексията като самостоятелна процедура прочете в секцията  Повдигане на гърди

Scroll to top